Pretože sa vstrebávajú takmer okamžite a to až z 95 %, oproti kapsulám a tabletkám, ktoré sa vstrrebávajú len z 25%. Nie sú pre ľudský organizmus škodlivé. Neobsajujú žiadne prídavné látky. Nie sú obalené v žiadnej inej látke. Po ich požití dosiahnete taký výsledok, ako keby ste účinné látky dopravili do svojho organizmu injekciiou.
Súbor mikróbov žijúcich v ľudskom črevnom trakte možno dokonca považovať za samostatný orgán, sú rovnako životne dôležité ako naše srdce, mozog, pečeň a majú obrovský vplyv na fungovanie celého ľudského tela.
Zloženie črevnej flóry má veľký vplyv na fungovanie celého organizmu, najmä na imunitný systém, ale ovplyvňuje aj funkciu mozgu a telesnú hmotnosť.
Vedci už dlho vedia, že v črevnom trakte sa nachádza hustá sieť neurónov, ktorá výrazne ovplyvňuje fungovanie tela ako „druhého mozgu“. Môže dokonca ovplyvniť naše emócie tým, že produkuje rôzne hormóny.
Ukázalo sa, že obézne myši a ľudia majú črevnú flóru, ktorá obsahuje kmene, ktoré získavajú viac energie z potravy ako chudé myši a ľudia.
Väčšina mikróbov žijúcich v črevnom trakte sú baktérie, ale dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho zdravia zohrávajú aj kvasinky, vírusy a prvoky, ktoré žijú vedľa nich. (v súhrne: mikrobióm)
V dôsledku rôznych poškodení dochádza k narušeniu mikrobiálnej rovnováhy v črevnom systéme, t. j. škodlivé mikroorganizmy prevažujú nad užitočnými mikróbmi, ide o dysbiózu.
Narušenie symbiózy človek-mikrobióm (dysbióza) pri mnohých chronických ochoreniach (autoimunitné ochorenia, zápalové ochorenia čriev, IBS, astma, Chronova choroba, SIBO, obezita, reumatoidná artritída Lloyd-Price et al., 2016)
V dôsledku nerovnováhy mikrobiómov vznikajú v organizme lokálne a systémové zápaly, ktoré vedú k rozvoju chronických ochorení. (Hand a kol., 2016). Možno nie je prekvapením, že riziko vírusových infekcií môže byť vyššie pri týchto chronických zápalových ochoreniach.
Mikrobióm interaguje priamo s imunitným systémom a cez lymfatický systém s pľúcnym tkanivom. (Mcghee a Fujihashi, 2012; Date a kol., 2017; Ipci a kol., 2017).
Niekoľko štúdií uvádza, že abnormality črevnej flóry boli spojené s ochorením pľúc a infekciami dýchacích ciest (Hand a kol., 2016; Belkaid a Harrison, 2017; Selber-Hnatiw a kol., 2017; Gong a kol., 2018; Schirmer a kol. ., 2018).
Nedávna štúdia uviedla, že zdravá črevná flóra zvýšila odolnosť hostiteľa voči chrípke, keď sa vyskytla letálna chrípková infekcia (Zhang et al., 2020).
Počas klinických skúšok sa zistilo, že kombinácia viacerých probiotických kmeňov znižuje príznaky vírusových infekcií horných dýchacích ciest o viac ako 27 %. Okrem toho sa ukázalo, že táto probiotická kombinácia je ešte účinnejšia u ľudí nad 45 rokov a u ľudí s obezitou alebo nadváhou, čo je tiež pozoruhodné, pretože sú vystavení zvýšenému riziku mnohých chorôb, ako je COVID.
Zdravé črevá môžu byť tiež životne dôležité v boji proti pľúcnym infekciám.
V roku 2018 časopis Nature Reviews Microbiology zverejnil výskum, ktorý ukazuje, že zloženie črevných baktérií ovplyvňuje ľudské správanie a mozgové funkcie.
Imunitné bunky v stene čreva sú v neustálom kontakte s mikrobiómom a nepriaznivé zmeny, ktoré tu prebiehajú, sa tak prejavia na celom organizme.
Zvyšuje sa riziko zápalových ochorení čriev, obezity, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a inzulínovej rezistencie.
Vôbec nezáleží na tom, ako sa stravujeme, keďže to v podstate určuje naše myslenie. Jedlo, ktoré jeme, nám teda môže spôsobiť zlý pocit, ale môžeme sa dostať aj do dobrej nálady a stavu mysle, ale len vtedy, ak jeme tie správne jedlá.
V prípade syndrómu netesného čreva spôsobujú rôzne toxíny zápal v črevnej stene, čo môže spôsobiť príznaky ako mozgová hmla, úzkosť, depresia a dokonca aj problémy so správaním.
Podľa štúdií platí, že čím viac baktérií je v črevnom trakte, tým nižšia je pravdepodobnosť vzniku nadmernej stresovej reakcie, úzkosti alebo depresie.
Užívanie probiotických prípravkov má zmysel vtedy, ak v črevnom trakte vytvoríme vhodné prostredie na rozmnožovanie „dobrých“ baktérií.
Nevyhnutnou podmienkou pre to je regenerácia črevnej sliznice a zníženie počtu škodlivých mikróbov.
To si vyžaduje predovšetkým vhodné probiotiká.
Dobrou správou je, že náš mikrobióm dokážeme ozdraviť a veľkú úlohu v tom zohrávajú medicinálne huby, ktoré sú výbornými prebiotikami a vďaka svojim protizápalovým účinným látkam znižujú zápaly črevnej sliznice a podporujú jej regeneráciu.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618583/
Liečivé huby využívajú tisíce ľudí na liečebné a potravinárske účely, ich vplyv na zdravý mikrobióm je stále predmetom ďalšieho výskumu.
Priaznivou vlastnosťou medicinálnych húb je, že sú bohatým zdrojom alfa a beta glukánov, manánov a hemicelulózy, a preto majú vynikajúci prebiotický účinok.
Tento vedecký prehľad sumarizuje priaznivé účinky určitých druhov liečivých húb na črevnú flóru prostredníctvom inhibície exogénnych patogénov a zlepšenia zdravia hostiteľa.
Prebiotiká potláčajú endogénne patogény v gastrointestinálnom (GI) trakte, čo umožňuje imunitnému systému, aby bol odolnejší voči exogénnym patogénom.
Prebiotiká tiež znižujú možnosť vzniku chorôb, ako je cukrovka, obezita a rakovina.
Oligosacharidy a vláknina sú hlavnými zložkami prebiotík.
Betaglukány v hubách sú prebiotiká, ktoré inhibujú rast patogénov tým, že stimulujú rast dobrej črevnej flóry, čím bránia rozvoju metabolických porúch, zápalov čriev, poruchám pečene a nervového systému a zvyšujú zásobovanie organizmu energiou!
Huby obsahujú bioaktívne polysacharidy a esenciálne aminokyseliny, minerálne látky: vápnik, draslík, horčík, železo, zinok. Huby majú významný obsah bielkovín. Sacharidy tvoria asi polovicu obsahu sušiny húb. Sacharidy a beta-glukány v hubách zohrávajú významnú úlohu v liečivých vlastnostiach. Prevládajúcim minerálom v hubách je draslík. Obsah kyseliny askorbovej 150-300 mg/kg, riboflavínu 2,6-9 mg/kg, niacínu 63-83 mg/kg. Priemerný obsah ergosterolu je 1,98 mg/g, obsah vitamínu D2 je 16,88 µg/g. Obsah vitamínu D2 v hubách môže zvýšiť UV žiarenie. Huby majú výrazný antioxidačný účinok a vďaka fenolickému zloženiu najsilnejší chelatačný účinok kovov.
Účinky určitých druhov húb na tráviaci systém a črevný mikrobióm